Ameliyatsız tiroit nodülü tedavisi: Radyofrekans ve Lazer Ablasyon nedir?

Tiroit Kanseri 2030’da En Sık Görülen Kanser Türü Olabilir!

Son 30 yılda toplumda üç kat artan tiroit kanseri, 2030 yılında en yaygın kanser türü olabilir. Bu kanserde çevresel faktörler, yaşam tarzı değişiklikleri ve genetik yatkınlık önemli rol oynar.

Doç. Dr. Ozan Akıncı açıklamalarında, boyun şişliği, ses kısıklığı, yutma zorluğu gibi belirtilerle tiroit ultrasonunun tanıda önemli olduğunu belirtti. Akıncı, tiroit kanserinin çoğunun nodüllerden alınan biyopsilerle teşhis edildiğini ifade etti.

Akıncı, tiroit kanseri riskinde genetik yatkınlığın yanı sıra vücutta iyot dengesizliğinin de etkili olduğunu vurgulayarak, tiroit kanseri riskinin değerlendirilmesinde çevresel ve genetik faktörlerin birlikte göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çekti.

Tiroit nodülleri hakkında bilgi veren Akıncı, genellikle iyi huylu olduklarını ve sıkça kanserle ilişkilendirilmediklerini belirtti. Ancak nodüllerin yapısı ve özelliklerine göre bazı durumlarda kanser riski taşıyabileceğini söyledi.

Akıncı, tiroit nodülleri tedavisinde cerrahi müdahale gerektiğini belirtirken, son yıllarda radyofrekans ablasyon ve lazer ablasyon gibi yeni tedavi yöntemlerinin de uygulandığını açıkladı. Bu yöntemlerin özellikle iyi huylu nodüllerde etkili olduğunu ifade etti.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Yalnızca zihni değil, beden sağlığını da zorluyor! Sınavda başarı tabakta başlıyor

Özellikle üniversite sınavı gibi kritik virajlara hazırlanan öğrencilerde kaygı düzeyi artarken beslenme alışkanlıklarında da gözle görülür değişimler yaşanıyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.