Doğu Akdeniz’in 5 aylık ihracatı 4 milyar doların üzerinde

Doğu Akdeniz’deki İller İhracatta Başarı Yakaladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Doğu Akdeniz’deki iller 2024’ün ilk 5 ayında 3 milyar 981 milyon 286 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre %3,14’lük bir artışı temsil ediyor.

Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den çeşitli ülkelere toplamda 4 milyar 106 milyon 362 bin dolarlık ürün ihraç edildi.

İhracatta Hatay Öne Çıkıyor

Hatay, yılın ilk 5 ayında %9,1’lik bir artışla 1 milyar 500 milyon 317 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek bölgede lider konumuna yükseldi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından etkilenen Hatay, en yüksek dış satımı gerçekleştiren il oldu.

Mersin’de ihracat %0,6 artışla 1 milyar 316 milyon 180 bin dolar olarak gerçekleşirken, Adana’nın ihracatı %1,9 azalışla 1 milyar 228 milyon 865 bin dolar olarak kaydedildi.

En Fazla Artış Osmaniye’de

Doğu Akdeniz’de en yüksek artış oranına sahip il Osmaniye oldu. Osmaniye, geçen yılın aynı dönemine göre %37’lik bir artışla 60 milyon 999 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Öne Çıkan Sektörler

Hatay’dan çelik sektöründe gerçekleşen 891 milyon 217 bin dolarlık ihracat, kent için en büyük gelir kaynağı oldu. Bu sektörü sırasıyla 223 milyon 116 bin dolarla yaş meyve sebze ve 51 milyon 496 bin dolarla otomotiv endüstrisi sektörleri takip etti.

Mersin’de ise 374 milyon 283 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı ön planda yer alırken, yaş meyve sebze sektöründen 339 milyon 329 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. Ayrıca, kentten 90 milyon 129 bin dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihraç edildi.

Adana’da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 233 milyon 546 bin dolarlık ihracatla öne çıkarken, Osmaniye’de 22 milyon 497 bin dolarlık çelik sektörü ihracatta lider oldu.

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay zekâ ‘et’i takip edecek

Teknolojik gelişmeler ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler gıda endüstrisini de dönüştürürken, bu süreçte et sektöründe yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle sektörün daha çevreci, verimli ve müşteri odaklı hale geleceği öngörülüyor.

İstanbul’daki büyük arsa satışa çıkıyor: Devlet Demiryolları’na aitti

İstanbul Maltepe’de, denize 660 metre, Marmaray’a ise 80 metre uzaklıkta bulunan 8 bin 88 metrekarelik arsa, bugün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunuluyor. Arsa için iki kişi ve üç şirketten teklif alınacak.

TÜİK açıkladı: İthalat artış gösterdi!

İhracat ve ithalat endeksleri nisan ayında farklı seyirler izledi. Dış ticaret verileri, ekonomik dengelere dair önemli ipuçları sundu. Tablodaki değişimler sektör bazında dikkat çekti.

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.