Dünyanın en eski krateri keşfedildi

Dünya’nın En Eski Krateri 3,5 Milyar Yıl Öncesine Ait

Bilim insanları, Dünya üzerindeki en eski çarpan kraterini keşfettiler ve bu keşif, gezegenimizin evrimi ve yaşamın ortaya çıkışı hakkında büyük bir öneme sahip. Göktaşı yaklaşık 3,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarparak bu krateri oluşturdu. Bu zamana kadar bilinen en eski kraterin yaşı ise 2,2 milyar yıldan daha azdı.

“Pilbara Craton’da Eski Bir Paleoarchaean Çarpan Krateri, Batı Avustralya” başlıklı makale, Nature Communications dergisinde yayımlandı ve Dünya’nın tarihinde büyük çarpmaların meydana geldiğini ve bu olayların yaşamın başladığı potansiyel alanlar olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanları, krateri tespit etmek için “çatlama konileri” adı verilen izlerden yola çıktılar. Bu izler, bir meteor çarpmasının yoğun basıncının sonucudur.

Curtin Üniversitesi’nden Tim Johnson, “Erken Güneş Sistemi’nde büyük çarpmaların yaygın olduğunu Ay örneğinden biliyoruz. Ancak eski çarpan kraterlerinin eksikliği, jeologların genellikle göz ardı ettiği bir konuydu,” dedi. Bu araştırma, Dünya’nın geçmiş çarpanlarla ilişkili bir parçasını ortaya koyarken, ileride keşfedilebilecek daha eski kraterler olabileceğini gösteriyor.

Bilim Dünyası Şokta: Yeni Bir Kan Grubu Keşfedildi

Bu keşif, sadece erken yaşamın var olduğu yerleri belirlememize yardımcı olmayacak, aynı zamanda günümüzde bu yaşamın nerede mevcut olduğunu da aydınlatabilir. Curtin Üniversitesi’nden profesör Chris Kirkland, “Bu çarpan krater keşfi ve benzer döneme ait diğer kraterlerin bulunması, yaşamın başlangıcıyla ilgili birçok soruyu yanıtlamamıza yardımcı olabilir. Çünkü çarpan kraterleri, sıcak su havuzları gibi mikropların hayatta kalabileceği ortamlar oluşturmuş olabilir,” şeklinde yorum yaptı.

Bilim İnsanları Şokta: Kuyruklu Yıldızda Su Keşfedildi

Kirkland aynı zamanda, bu bulguların kabuk oluşumu hakkındaki anlayışımızı derinden etkilediğini belirtti. “Bu çarpma, erken Dünya’nın kabuğunun şekillenmesinde büyük bir rol oynamış olabilir. Bu enerji, Dünya kabuğunun belirli kısımlarının birbirine çarpmasına veya magmanın yüzeye doğru yükselmesine neden olmuş olabilir,” dedi. Bu etkilerin, kıtasal kütlerin oluşumunda önemli bir rol oynadığı da öne sürülüyor.

Related Posts

Musk açıkladı: Grok, önümüzdeki hafta Tesla’lara geliyor

Elon Musk, çarşamba gecesi X hesabından yaptığı paylaşımda, yapay zekâ asistanı Grok’un Tesla araçlarına entegre edileceğini duyurdu. Musk, “Grok AI, Tesla’larda çok yakında — en geç önümüzdeki hafta,” ifadelerini kullandı. Bu adım, yapay zekânın günlük teknolojiye entegre edilmesinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Rekor denemesi için yelkenliyle Hopa’dan yola çıkan Başak Mireli, İskenderun’a ulaştı

Yelken sporcusu Başak Mireli, Artvin’den başladığı “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesini 15 gün 6 saat 41 dakika sonunda Hatay’ın İskenderun ilçesinde bitirdi ve 1500 deniz mili rotasını tek tamamlayan ilk kadın yelkenci oldu.

iPhone 17 geliyor: Neler değişecek, fiyatı ne olacak?

iPhone 17 geliyor: Neler değişecek, fiyatı ne olacak?

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Bakan Işıkhan tarih vererek duyurdu

Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından maaşlarla ilgili nihai görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Işıkhan, yeni rakamın TBMM’ye sunulacağını belirtti.