Fitch güçlü demişti, Mahfi Eğilmez’den rezerv açıklaması: Başarı göstergesi değil

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü: Mahfi Eğilmez’den Değerlendirme

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirirken dikkat çeken tespitlerde bulundu. Eğilmez’e göre, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu görünüm yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” ifadelerini kullandı.

Rezervlerin Artıda Olması Tek Başarı Göstergesi Olmamalı

Eğilmez, “-60 milyar dolarlık negatif rezervden bu noktaya geldik ancak bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” diyerek, son bir yılda uygulanan politikaların rasyonellik iddiasına rağmen sonuçların hâlâ yetersiz olduğunu belirtti. Rezervlerin artıda olmasının ise tek başına başarı göstergesi olmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Ekonomisi Birçok Sorunla Karşı Karşıya

Bunların yanı sıra, Türkiye ekonomisinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Eğilmez, durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak vurguladı. Diğer ülkelerin yalnızca tekil sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen uzman isim, Türkiye’de ise hem enflasyonun hem büyümenin hem de cari açığın aynı anda sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.

Eğilmez, “Bütçe açığının derinleşmesi, büyümenin yavaşlaması ve işsizlik oranlarının belirsizliği, ekonomik istikrarı tehdit eden başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor” dedi.

Eğilmez, önceliğin enflasyonla mücadele verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Eğilmez, bu çoklu yapısal sorunların aynı anda çözülmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Fitch Toplantısı

Dün gerçekleşen Fitch toplantısında, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik belirsizliklere karşı değerlendirmelerde bulundu. Aripse, rezervlerin azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu söyledi.

Öte yandan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne döviz satışı 57 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Arispe, Önceki Yıllara Göre Rezervler Daha Güçlü Durumda

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politik belirsizliklere karşı adım attığı değerlendirmesinde bulundu. Arispe “TCMB rezervleri azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda.” dedi.

Enflasyonun Türkiye’nin en temel politika gündemi olduğuna dikkati çeken Arispe şöyle devam etti:

“Mali Konsolidasyon TCMB’ye Enflasyon ile Mücadelede İvme Kazandırır”

Fitch, ayrıca enflasyon tahminini de paylaştı. Buna göre Türkiye’de bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 34,31 olacağını öngördü.

“Türkiye’nin temmuzdaki değerlendirmesinde politikaların tutarlılığını dikkate alacağız” ifadelerini kullanan Fitch Kıdemli Direktörü Arispe, “TCMB’den bu noktada faiz artışı beklemiyoruz.” dedi.

Merkez Rezervlerinde Son Durum

19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Merkez Bankası dolar rezervlerinde şok düşüşler yaşandı.

Yaklaşık 2 aydır erimenin önüne geçilmezken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne 49 günde döviz satışı 57 milyar dolara ulaştı.

Related Posts

ÖTV zammı alkollü içecekleri de vurdu! Fiyatlar uçtu…

Haziran ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 3 Temmuz’da ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) tutarları otomatik olarak güncellendi. Bu güncelleme özellikle alkollü içecek fiyatlarında sert bir artışa neden oldu. Zam haberini duyuran Tekel …

Gözler Fed tutanaklarında: Piyasalarda gelecek hafta neler izlenecek?

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcılar gözlerini bu hafta yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirdi. Trump’ın sert ticaret çıkışları, vergi indirimi yasası ve güçlü gelen istihdam verileri piyasaları etkilerken, Asya ve Avrupa’da ticaret belirsizlikleri risk iştahını zayıflattı. ABD’de faiz indirimi beklentileri azalırken, Wall Street endekseleri rekor tazelemeye devam etti.

Bakan Kacır, Togg’un oyunu kurallarına göre oynayan bir marka olduğunu bildirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg’un oyunu kurallarına göre oynayan ve oyun kurucu olma iddiası taşıyan bir marka olduğunu bildirdi.

Zenginliğiyle övünen Trump’ın serveti belli oldu!

Sık sık zenginliğiyle övünen ABD Başkanı Donald Trump’ın servetini ABD basını yazdı. Trump’ın kendi adını taşıyan kripto parası da var.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Altının kilogram fiyatında gerileme

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP), haftanın son işlem gününde standart altının kilogram fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 4 milyon 260 bin liraya geriledi. Gün içinde en düşük 4 milyon 260 bin lira, en yüksek 4 milyon …