Öyle bir sahil ki burası… Giren 557 bin 212 lira ödeyecek

Akdeniz Sahillerinde Deniz Kaplumbağalarının Yuvalama Sezonu Başladı

Dünya Doğayı Koruma Birliği‘nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler listesinde yer alan caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağaları, Akdeniz sahillerindeki yuvalama sezonunu başlattı. Her yıl nisan sonunda veya mayıs ayında başlayan bu süreç, erişkin kaplumbağaların kumsallara çıkıp yumurta bırakmasıyla başlar ve temmuz ortasından itibaren yuvalardan yavruların çıkarak denize ulaşmasıyla devam eder.

Akdeniz’deki en büyük yuvalama kumsalları, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer almaktadır.

EN BÜYÜK YUVALAMA ALANI ANTALYA’DA

Türkiye‘deki en büyük yuvalama alanları Antalya‘da bulunmaktadır. Ekoloji Araştırmalar Derneği (EKAD) bu sezon 27. yılını kutlayarak 30 kilometrelik Belek kumsalında çalışmalarını yürütecektir. Belek kumsalı, hem Türkiye’nin hem de Akdeniz’in en büyük yuvalama alanı olarak bilinmektedir.

Antalya‘da 9 adet, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay illerinde ise toplamda 21 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunmaktadır. Bu kumsallar arasında; Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık, Samandağ gibi önemli bölgeler bulunmaktadır.

SAHİLE GİRENLERE YÜKSEK CEZALAR VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, yuvalama ve yavru çıkış döneminde olan mayıs-eylül ayları arasında sahillere girişi yasaklamıştır. Ayrıca araçla giriş, çadır kurma, kamp yapma, ateş yakma gibi faaliyetler de yasaklanmıştır. Bu yasaklara uymayanlara 557 bin 212 TL idari para cezası uygulanacaktır.

SAHİL GECELERİ DENİZ KAPLUMBAĞALARINA AİT OLACAK

2025 sezonunda, Akdeniz’deki ilk caretta caretta yuvaları, Belek kumsalında tespit edilmiştir. EKAD ekibi, yılın ilk yuvalarını koruma altına almış ve Eylül ayına kadar bu kumsallarda koruma sağlanacaktır. Yerli ve yabancı turistler bu sahillere sadece gündüzleri giriş yapabilecek, geceleri ise deniz kaplumbağalarının huzurunda olacak. Sahillere giriş yasağı 20.00’de başlayıp sabah 08.00’e kadar devam edecek ve konuyla ilgili uyaran tabelaları yerleştirilecektir.

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay zekâ ‘et’i takip edecek

Teknolojik gelişmeler ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler gıda endüstrisini de dönüştürürken, bu süreçte et sektöründe yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle sektörün daha çevreci, verimli ve müşteri odaklı hale geleceği öngörülüyor.

İstanbul’daki büyük arsa satışa çıkıyor: Devlet Demiryolları’na aitti

İstanbul Maltepe’de, denize 660 metre, Marmaray’a ise 80 metre uzaklıkta bulunan 8 bin 88 metrekarelik arsa, bugün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunuluyor. Arsa için iki kişi ve üç şirketten teklif alınacak.

TÜİK açıkladı: İthalat artış gösterdi!

İhracat ve ithalat endeksleri nisan ayında farklı seyirler izledi. Dış ticaret verileri, ekonomik dengelere dair önemli ipuçları sundu. Tablodaki değişimler sektör bazında dikkat çekti.

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.