Türkiye’de bağımsız yayıncılar 2024’te 413 milyon 860 bin kitap üretti

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk: Bağımsız Yayıncılar 413 Milyon Kitap Üretti

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, bağımsız yayıncıların geçen yıl 413 milyon 860 bin kitap ürettiğini belirtti.

Kocatürk, Çukurova 17. Kitap Fuarı’nda yaptığı açıklamada, insanlığın en değerli ürünlerinden birinin kitap olduğunu vurguladı.

Kitap alanında yapılan her türlü iyileştirmenin ve geliştirmenin son derece önemli olduğunu belirten Kocatürk, günümüz dünyasında yazılı ve diğer içeriklerin sürekli ve yoğun bir şekilde tüketildiğine dikkat çekti.

Kocatürk, 2022’de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kitap üretiminin 380 milyona kadar düştüğünü ancak son 2 yılda üst üste büyüme kaydettiğini ifade etti.

Bağımsız yayıncıların 2023 yılında 400 milyon 341 bin kitap ürettiğini söyleyen Kocatürk, “2024 yılında bağımsız yayıncılarımız 413 milyon 860 bin kitap üretti. Bu, 2023 yılıyla kıyaslandığında %3,38’lik bir üretim artışı demek. 2022’deki gerilemenin ardından 2023 ve 2024’te yayıncılıkta bir toparlanma gözleniyor.” dedi.

“Kitap Okumuyoruz” Şehir Efsanesi Çürütüldü

Türkiye’de 2024 yılında yaklaşık 700 milyon kitap üretildiğini belirten Kocatürk, nüfusa oranlandığında kişi başına ortalama 8 kitap düştüğünü söyledi.

“Her yerde ‘kitap okumuyoruz’ diye bir şehir efsanesi var. Bu rakamlar o şehir efsanesini çürüten rakamlar. 2024 yılında 92 bin 560 yeni kitap yayımlandı. Bunun yaklaşık 78 bini basılı kitap, geri kalanı dijital ve çevrim içi web tabanlı kitaplardı. 92 bin yeni başlıkla, dünyada bizi 4-5’inci sıraya getiriyor. ‘Türkiye kitap okumuyor’ şehir efsanesinin tam tersine veriye sahibiz. Hem yayımlanan hem üretilen kitaplarla aslında Türkiye, dünyada yeni ve toplu kitap üretiminde 4-5’inci sıralarda yer alıyor. Bu oldukça önemli bir gelişme.” diye konuştu.

Dijitalleşmenin, okuma alışkanlıkları açısından basılı kitapların önüne geçemediğini belirten Kocatürk, yetişkin kültür ve kurgu-edebiyat yayınlarındaki gerilemenin yanı sıra çocuk kitapları ve eğitim yayınlarındaki artışa dikkat çekti.

Çocuk kitaplarının 2024’te önceki yıla göre %40 arttığını söyleyen Kocatürk, “Bu, ailelerin ve okulların nitelikli çocuk kitaplarına olan ihtiyacını gösteriyor. Ülke yayıncılığı bu alanda büyük çaba sarf ediyor. Ayrıca, çok iyi resimlenmiş çocuk kitapları sadece Türkiye’de değil, dünyada da bir ihracat kalemi haline geldi. Uluslararası fuarlarda yazarlarımızın ve çizerlerimizin eserlerinden telif hakları satılıyor ve değerlendiriliyor. Çocuk kitaplarında dünya pazarlarına telif ihracatları gerçekleştiriyoruz. Maalesef kültür yayınları üretiminde bir gerileme var. Satışlarda büyük bir düşüş olmamakla birlikte üretimde azalma yaşanıyor. Bunun sebebi maliyetlerin artması. Eğitim yayınları hala en çok üretilen kitap kategorisi, yaklaşık üretilen kitapların %46,5’i eğitim yayınlarına ait.” 

Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı

Related Posts

İngiltere sağlık sektöründe deprem: Doktorlar grev kararı aldı

İngiltere ve Galler’de görev yapan asistan doktorlar, 25 Temmuz Cuma günü saat 07.00’den 30 Temmuz Çarşamba günü saat 07.00’ye kadar sürecek tam kapsamlı bir greve gitmeye hazırlanıyor. Grev, İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) düzenlediği oylamada 26 …

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.

New York’ta 150 milyon yıllık Ceratosaurus iskeleti ve Mars’tan gelen dev meteorit sergileniyor

ABD’nin New York kentindeki ünlü Sotheby’s Müzayede Evi, bu hafta hem dinozor meraklılarını hem de uzay tutkunlarını heyecanlandıran bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, Jura Devri’nde yaşamış Ceratosaurus türüne ait etkileyici bir iskeleti yakından görme fırsatı buluyor.

Uzmanı uyardı: ‘Klima bakterisi zatürreye yol açabilir’

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Birengel, klimalardan geçen lejyonella bakterisinin zatürreye yol açabildiğini söyledi.

Baklava kutusunda para çıkan başkan yardımcısı itirafçı oldu

Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in makamında bulunan baklava kutularından 110 bin avro çıkmış ve söz konusu paraların ‘rüşvet’ yoluyla elde edildiği iddia edilmişti. Emniyette ifade işlemleri devam eden Tüter itirafçı oldu.