8 ay boyunca sadece peynir, dana eti ve tereyağı yedi: Bu beslenmenin bedeli ağır oldu…

Florida’da Etobur Beslenmeyle Sarı Lekeler Oluştu!

Florida’da yaşayan bir adam, ellerinde, dirseklerinde ve ayak tabanlarında sarı lekeler oluştuğu için hastaneye başvurdu. santemagazine’nin haberine göre olay, Florida ve Texas Kardiyoloji Departmanları’ndan bilim insanları tarafından araştırıldı ve 22 Ocak’ta JAMA Cardiology dergisinde yayımlandı.

Vücudunda Sarı Lekeler Oluştu

Kırklarındaki adam, Tampa hastanesine başvurduğunda doktorlara “etçil” bir diyet uyguladığını ve bu diyette et, yağ ve süt ürünlerine ağırlık verdiğini belirtti. 8 ay boyunca her gün, tereyağı, yaklaşık 3 ila 5 kilo peynir ve dana eti tükettiğini açıkladı. Adam, diyetine başladıktan sonra sağlık durumunun önemli ölçüde iyileştiğini, kilo verdiğini ve enerji seviyesinde, ayrıca bilişsel işleyişinde belirgin gelişmeler gördüğünü iddia etti. Ancak, üç hafta boyunca vücudunun belirli bölgelerinde sarı lekeler fark eden Floridalı adam, sonunda hastaneye başvurmaya karar verdi. Başlangıçta bu durumun etçil beslenme tarzından kaynaklandığını fark etmemişti.

Yapılan testlerde, doktorlar adamın toplam kolesterol seviyesinin 1.000 mg/dL’yi aştığını belirledi. Karşılaştırmak gerekirse, sağlıklı bir kolesterol seviyesi genellikle 200 mg/dL’nin altındadır, 240 mg/dL ise “yüksek” olarak kabul edilir.

Adam, etobur beslenme planını benimsemeden önce zaten kolesterol düzeylerinin 210 ile 300 mg/dL arasında dalgalandığını belirtti. Kardiyologlar, yüksek kolesterol seviyeleri veya diğer yağların yol açtığı bir hastalık olan ksantelazma teşhisini koydu. Ksantelazma, aşırı lipitlerin kan damarlarından sızarak birikintiler oluşturmasına yol açar. Bu birikintiler genellikle göz çevresinde görülür ve “xanthelasma palpebrarum” olarak adlandırılır, ancak vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir, tıpkı bu adamda olduğu gibi.

CDC Etobur Diyeti Desteklemiyor

New York Post, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan oluşan etobur diyetinin, bazı “sınırdaki fitness çevrelerinde” giderek popülerleştiğini belirtiyor. Bu diyeti benimseyen kişiler, yüksek proteinli ve sebze içermeyen bu yaşam tarzının kilo vermelerine ve sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olduğunu savunuyor. Ancak, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), etobur diyeti desteklemiyor. CDC, bunun yerine çeşitli meyve, sebze ve tahılların yanı sıra az yağlı süt ürünleri ve farklı protein kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesini öneriyor.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.