Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

PBoC Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu kararla piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit akışı sağlanması hedeflenmektedir.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranı bulunmaktadır. PBoC’un aldığı bu kararla zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bu indirim, PBoC’un 2025 yılındaki zorunlu karşılık oranları politikasında yapılan ilk değişikliktir. Daha önce banka, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde İndirim

Ayrıca, PBoC 7 günlük ters repo faizi ile “Kısa Vadeli Borç Araçları” (SLF) için gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık indirim yapmıştır.
8 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, SLF oranları ise gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e düşecektir. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutulacaktır.

Ters repo işlemlerinde Merkez Bankası, ileri tarihte menkul varlıkları geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit enjekte etmektedir. SLF ise Çin bankalarının, merkez bankasından menkul varlıklar karşılığında kısa vadeli kredi almasına imkan tanımaktadır.

Yapılan bu indirimlerin temel amacı, “orta derecede gevşek para politikasını” daha iyi uygulayarak reel ekonomiye destek olmaktadır.

ABD İle Müzakere Açıklamalarının Ardından Alındı

Para politikası kararları, Çin ve ABD’nin karşılıklı artan ticaret gerilimine çözüm bulmak amacıyla başlayacakları müzakerelerin duyurulmasının hemen ardından alınmıştır.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini açıklamasının ardından, Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini bildirmiştir.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşı karşılıklılık esasına dayanan tarifeleri içeren ek gümrük vergileri açıklamıştı.

İki ülke arasında başlayan tarife artışları sonucu ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar çıkarmış, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı. Washington yönetimi diğer ülkelerdeki tarifeleri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koymuştu.

Related Posts

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir