Ani Ören Yeri’nde Hz. İsa’nın Figürünü İçeren Taş Rölyef Sergilendi
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Ani Ören Yeri’nde 1892 yılında Rus Dil Bilimler Akademisi’nde çalışan Nicholas Marr tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Hz. İsa’nın figürünün olabileceği taş rölyef, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ilk defa ziyaretçilere sergilendi. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürü Hakim Aslan, 133 yıl önce keşfedilen taş rölyefin Hz. İsa’yı tasvir ettiğine inanıldığını belirtti.
Ani Ören Yeri’nde Sergi Açıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “102’nci Yılda 102 Sergi: Cumhuriyet’in Işığında Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk Projesi” kapsamında Türkiye – Ermenistan sınırındaki Ani Ören Yeri’nin hikayesi sergilendi. Bu yer, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Ani’de bulunan 244 arkeolojik ve etnografik eserin sergilendiği Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, 196 eser ilk kez görücüye çıktı. Sergide, 133 yıl önce Nicholas Marr tarafından gerçekleştirilen kazılarda bulunan Hz. İsa’nın figürünü içeren taş rölyef büyük ilgi gördü.
130 Yıllık Eserler Sergilendi
Kars Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürü Hakim Aslan, Ani’nin hikayesini anlatan sergide 1892 yılından bu yana süren kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin yer aldığını ifade etti. Taş rölyefin yanı sıra, sergide Selçuklu konutlarında bulunan ve figüratif ve bitkisel bezemelere sahip kemik objenin de ilk kez ziyaretçilerle buluştuğunu dile getirdi.
Aslan ayrıca, 2002 yılında keşfedilen Selçuklu Çarşısı’ndaki bir küpün içinde bulunan sekiz köşeli yıldız formundaki lüster tekniğinde yapılmış çini tabağın da sergide yer aldığını belirtti.
Çeşitli dönemlere ait eserlerin bulunduğu Ani Ören Yeri’nde yapılan kazılarda 11-12’nci yüzyıllara ait tavus kuşu figürlü sırlı kase parçasının da gün yüzüne çıkarıldığını vurgulayan Aslan, bu kasenin de ziyaretçiler tarafından ilk defa görüldüğünü sözlerine ekledi. (DHA)