Avrupa savunma harcamalarını yükseltmek istedi; S&P Global uyardı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerin savunma harcamalarını Birlik bütçe kurallarından muaf tutmayı teklif edeceğini belirtti.

Avrupa’nın güvenlik ve savunma konusunda daha fazlasını yapması gerektiğine işaret eden von der Leyen, “Avrupa’nın savunma harcamalarında bir artışa ihtiyacımız var” dedi.

Von der Leyen, mevcut durumda üye 27 ülkenin ortalama olarak savunma alanına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık yüzde 2’sinin altında harcama yaptığını anımsattı.

AB ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde savunmaya yılda 200 milyar avro civarında harcadığını hatırlatan von der Leyen, bunun geçen yıl 320 milyar avronun üzerine çıktığını ancak bunun da önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı.

S&P GLOBAL UYARDI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Avrupa’nın savunma harcamalarına ilişkin seçenekleri içeren raporunu yayımladı.

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı‘nın Avrupa’nın güvenlik zafiyetlerini ortaya çıkardığı, Avrupa ülkelerinin, 2014’ten bu yana savunma harcamalarını neredeyse iki katı artırmalarına rağmen halen NATO’nun Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2’si olarak belirlediği hedefin altında kaldığı kaydedildi.

ABD’nin, NATO’nun askeri bütçesinin yaklaşık üçte ikisini finanse ettiği belirtilen raporda, mali kısıtlamaların Avrupa ülkelerinin askeri harcamaları artırma kapasitesini sınırladığı, bu nedenle ülkelerin AB destekli tahviller gibi savunma için ortak finansman seçeneklerini araştırdığı aktarıldı.

Raporda, ABD Başkanı Trump’ın, NATO üyelerine GSYH’lerinin yüzde 5’ini savunmaya harcamaları çağrısında bulunduğu anımsatıldı.

NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmalarına yönelik 3 farklı senaryonun yer aldığı raporda, ilk senaryoda savunma harcamalarının yüzde 2,67’ye, ikinci senaryoda ABD seviyesi olan yüzde 3,3’e, üçüncü senaryoda da yüzde 5’e yükseltilmesi durumu değerlendirildi.

Raporda, senaryolar çerçevesinde savunma harcamalarının yılda 242 milyar dolardan 875 milyar dolara kadar artırılması öngörülürken, özellikle yüzde 5’lik bir artışın, diğer harcamalarda kesintiler yapılmadan veya kredi seviyeleri baskı altına girmeden finanse edilemeyeceği bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) mali kurallarında değişiklik yapılmaması durumunda, çoğu Birlik üyesi ülkenin savunma harcamalarındaki artış seviyesini karşılamak için bütçelerini yeniden önceliklere göre düzenlemek zorunda kalacağı belirtilen raporda, savunmaya daha fazla harcama yapabilmek için sosyal harcamaların kesilmesinin gerekebileceği ve bunun önemli siyasi sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

Raporda, birçok Avrupa ülkesinin halihazırda yüksek kamu borcu ve bütçe açığıyla mücadele ettiği, yavaşlayan ekonomik büyüme, nüfus artışının hız kesmesi ve artan sosyal maliyetler arasında daha fazla askeri harcama yapmanın zor olacağı belirtildi.

Yüzde 5 savunma harcaması senaryosunda, 2025 yılı bütçe açığının Romanya’da yüzde 9,5, Fransa’da yüzde 8,9, İtalya’da yüzde 7,1 ve İngiltere’de yüzde 7’ye çıkacağı belirtilen raporda, bu artışın kredi notlarını olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Raporda, artan askeri harcamaların ekonomik büyümeyi teşvik etmesinin beklenmediği vurgulanarak, AB’de savunma harcamalarının mali çarpan etkisinin düşük kaldığı hatırlatıldı.

Savunma harcamaları konusunda ortak borçlanmanın bir seçenek olduğuna işaret edilen raporda, Almanya dahil bazı ülkeler buna karşı çıksa da Norveç ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan ülkeleri de içeren bir ortak finansman düzenlemesinin kredi itibarını güçlendireceği belirtildi.

Related Posts

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Türkiye’nin en zengin 100 insanı açıklandı

Forbes Dergisi, Türkiye’nin en varlıklı 100 ismini açıkladı. Murat Ülker’in ilk sırada yer aldığı listeye 4 yeni isim dahil oldu.

Akaryakıta indirim geldi: 1 lira 20 kuruş!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. Peki güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? İşte 6 Mayıs 2025 …

Takas süresi 1 işlem gününe düşebilir

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklama yaptı.

BAE’de petrol dışı sektör, büyümeyi devam ettirdi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) petrol dışı özel sektör, Nisan 2025’te güçlü seyrini korudu. S&P Global tarafından açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 54 seviyesinde sabit kalarak, sağlam iş koşullarının sürdüğüne işaret etti. Yeni …

Bakan Şimşek enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunuyor Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef tahmini aralığında gerçekleşeceğini söyledi.