Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kalp Hastalarına Yaz Aylarında Öneriler

Yaz aylarında sıcak havanın kalp damar sistemi üzerinde oluşturduğu etkilere dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, özellikle yaşlı kalp hastalarının bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. Sıcaklığın artmasıyla vücudun ısıyı dışarı atmaya çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Turhan, kan damarlarının genişleyerek kan basıncının düşmesine neden olduğunu ve bu durumun kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabileceğini söylüyor.

‘VÜCUT SICAKLIĞINDAKİ ARTIŞ DAMARLARDA GENİŞLEME YAPABİLİR’

Prof. Dr. Turhan’a göre yaz aylarında vücuttaki aşırı terleme, kanındaki bazı önemli maddelerde azalmaya ve sıvı kaybına neden olabilir. Bu durum ise vücut sıcaklığının artmasıyla kan damarlarında genişlemeye yol açarak kalp ve beyin gibi hayati organlara az kan akışına neden olabilir. Yaz aylarında terlemenin ve sıvı kaybının artmasıyla kan yoğunluğunun artabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi ya da inme gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getiriyor.

‘GÖĞÜS AĞRISI, GÖZ KARARMASI VE BİLİNÇ BULANIKLIĞINA DİKKAT’

Prof. Dr. Turhan, özellikle kalp ve kalp damar hastalıkları olanların sıcak havalarda belirli şikayetlere dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor:

  • Göğüs ağrısı, özellikle kalp hastalarında sık görülen bir şikayettir.
  • Sıcak hava ve nem kalbin iş yükünü artırarak nefes almayı zorlaştırabilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Dolaşımın zorlaşmasıyla bacaklarda şişlik gelişebilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Sıcaklık artışına bağlı olarak göz kararması, baş dönmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir, özellikle yaşlılarda ve ciddi kalp hastalığı olanlarda.
  • Hızlı kalp atışı, ritim bozuklukları, çarpıntı gibi belirtilere dikkat edilmelidir.

‘KALP KRİZİ RİSKİ ARTAR’

Prof. Dr. Turhan, sıcaklık ve neme bağlı aşırı terleme sonucunda vücutta sıvı ve mineral kaybının kalp hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Aşırı terlemeyle birlikte sıvı kaybının damar içi sıvı miktarında azalmaya neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi riskini artırabileceğini ifade ediyor.

‘KALP HASTALARI YAZIN GÜNDE 2-2.5 LİTRE SU TÜKETEBİLİR’

Yaz mevsiminde kalp hastalarının yeterli su tüketmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Turhan, önerilerde bulunuyor. Günde ortalama 2-2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Turhan, ancak bu miktarın hastanın durumuna göre değişebileceğini söylüyor.

‘YEMEKTEN HEMEN SONRA DENİZE GİRMEYİN’

Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara da değiniyor. Özellikle sıcak saatlerde yapılan egzersizlerin riskli olabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz saatlerini sabahın erken veya akşam saatlerine denk getirmelerini öneriyor.

Prof. Dr. Turhan’ın egzersiz yaparken önerileri:

  • Havanın en serin olduğu saatlerde egzersiz yapılmalı.
  • Soğuk suya ani girişlerden kaçınılmalı, yavaş yavaş girilmeli.
  • Denize ya da havuza uygun saatlerde girilmeli, güneşten koruyucu kullanılmalı.
  • Su tüketimi yeterli olmalı, aç karnına veya yemek sonrası suya girilmemeli.
  • Uzun mesafeli yüzüşler yerine kısa ve hafif tempolu yüzüşler tercih edilmeli.

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.