Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Fiziksel Aktiviteler Beyni de Güçlendiriyor

Fiziksel aktivite sadece kasları değil, artık beyni de güçlendirdiği bilimsel bir gerçek haline geldi. Düzenli egzersizin hafızayı geliştirdiği, mekânsal algıyı keskinleştirdiği ve bilişsel yaşlanma sürecini yavaşlatabildiği belirtiliyor.

Marylebone Sağlık Grubu’ndan Fizyoterapist Dr. Paulina Kloskowska, yaptığı açıklamada, “Beyin fonksiyonları üzerindeki olumlu etkileri gösteren birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Sadece dört farklı türde fiziksel aktiviteyi hayatınıza dahil ederek zihinsel çevikliğinizi artırabilir, beyin yaşlanmasını geciktirebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Uzun Mesafe Koşusu: Hafızayı Güçlendiriyor

2021’de gerçekleştirilen bir araştırma, uzun mesafe koşucuları ile hareketsiz bireylerin beyin yapısını karşılaştırdı. Yapılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonucunda, koşucuların hafıza merkezi olan hipokampüs bölgesinde daha fazla gri maddeye sahip olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Salk Biyolojik Çalışmalar Enstitüsü tarafından yapılan bir başka araştırmada, haftada en az 180 dakika süren kardiyo egzersizlerinin yaşlı bireylerde yeni nöron oluşumunu teşvik ettiği belirlendi.

Denge Egzersizleri: Mekânsal Algıyı Geliştiriyor

Yaş ilerledikçe insanların çevresel konumsal farkındalıkları azalabilir ancak denge egzersizleriyle bu becerilerin tekrar kazanılabileceği söyleniyor. Bir çalışmada, haftada 50 dakika süren 12 haftalık bir denge programının katılımcıların mekânsal algılarını ve hafızalarını önemli ölçüde geliştirdiği gözlemlendi.

ClubQ fitness eğitmeni Harry Cox, evde yapılabilecek egzersizler hakkında önerilerde bulunarak nöromüsküler koordinasyonu artırmak için tek ayak üzerinde durmayı ve ileri seviyede gözleri kapatarak bu egzersizi yapmayı tavsiye etti.

HIIT: Beyin Proteinlerini Harekete Geçiriyor

Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenmanlar (HIIT), egzersizler arasında kısa molalar verilerek yapılan yoğun bir programdır. Bu egzersizler, sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynayan BDNF adlı proteinin seviyesini artırarak öğrenme kapasitesini, sinirsel esnekliği ve bilişsel esnekliği destekler. Ayrıca, BDNF eksikliğinin Alzheimer hastalığında yaygın olarak görüldüğü ve HIIT’in bu hastalıkla mücadelede etkili olabileceği belirtilmektedir.

Kuvvet Antrenmanı: Zihinsel Sürdürülebilirliğin Anahtarı

Kuvvet antrenmanları sadece fiziksel dayanıklılığı artırmakla kalmaz, aynı zamanda yaşa bağlı beyin yapısındaki bozulmaların da önüne geçebilir. Dr. Kloskowska, bu konuda artan bilimsel verilerin dikkat çekici olduğunu vurgulamaktadır. Evde hafif dambıllarla başlayarak zamanla kapsamlı spor programlarına geçmek, uzun vadede bilişsel sağlığı korumak için etkili bir strateji olarak önerilmektedir.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.