Türkiye, 2028 yılında resmen Ay’a gidecek!

Türkiye, Chang’e 8 Göreviyle Ay’a Gidiyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin uzaydaki en önemli uluslararası işbirliklerinden birini duyurdu. 2028 yılında Çin’in Chang’e 8 görevi kapsamında Ay’ın Güney Kutbu’na iki uzay aracı gönderilecek.

Türkiye, Ay’a Rover Gönderen Altıncı Ülke Olacak

Bu historik görevle birlikte Türkiye, Ay’a rover gönderen altıncı ülke olacak ve Güney Kutbu’na iniş yapan ilk ülke olma unvanını elde edecek. Çin, Chang’e 8 göreviyle Ay’ın güney kutbunu keşfetmeyi ve gelecekte kurulacak Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu için önemli veriler toplamayı amaçlıyor.

Türkiye, Pakistan, Rusya, Tayland, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerle birlikte Chang’e 8 görevine dahil oldu. Görev kapsamında iki mikro keşif robotu (rover) Ay yüzeyine inecek ve burada keşiflerde bulunacak.

Bu mikro keşif araçları, yaklaşık 5 kilogram ağırlığında olacak ve yapay zeka desteğiyle çalışacaklar. Kendi rotalarını belirleyip otonom şekilde hareket edecek olan robotlar, 3D haritalama yapacak ve birbirlerine yön verecekler.

Görev sayesinde Türkiye, Ay’a aynı anda iki rover gönderen ilk ülke olacak ve Ay’ın Güney Kutbu’na keşif aracı indiren ilk ülke olarak tarihe geçecek. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye’nin Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda özgün bilgi üretmeye ve kritik teknolojiler geliştirmeye devam ettiğini belirtti.

Chang’e 8 görevinin ana hedefi ise Ay’ın Güney Kutbu’nda bulunan Mons Mouton platosuna iniş yapmak olacak. Bu bölge, kalıcı karanlık alanlar içermesi ve su buzu barındırması bakımından büyük önem taşıyor.

Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Huawei Watch 5’ten büyük sızıntı: Tasarımı ve fiyatı ortaya çıktı

Huawei, yeni nesil premium akıllı saati üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Son dönemde çeşitli sertifikasyonlarda kendini gösteren Huawei Watch 5, şimdi büyük bir sızıntıyla tekrar ortaya çıktı. Renk seçenekleri, tasarımı ve küresel …

Yeni Gmail özelliği milyonlarca E-posta kullanıcısını saldırıya açık bırakıyor

Yapay zeka destekli kimlik avı saldırıları kapsamında kullanıcılar meşru davetlerin nasıl göründüğünü bilmediğinden mağdur oluyor.

Büyük Patlama teorisi rafa kalkıyor: Evren aslında nasıl oluştu?

Bilim dünyasının 60 yılı aşkın süredir evrenin başlangıcını dayandırdığı Büyük Patlama teorisi, rafa kalkıyor olabilir. Yeni bir teori, evrenin tek bir patlamayla oluşmadığını, aksineçok sayıda küçük ve hızlı patlamayla büyüdüğünü öne sürüyor. Bu teori, bugün gördüğümüz evrenin yapısını çok daha kolay bir şekilde açıklayabilir.

Windows 11’de başlangıç hızını arttırmanın 10 etkili yolu

Windows 11, Microsoft’un en gelişmiş işletim sistemi olarak birçok yeni özellik ve görsel iyileştirme sunuyor. Ancak, tüm bu modern özellikler ve arayüz tasarımları, özellikle eski donanımlarda başlangıç sürelerinin uzamasına neden olabilir …

Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa Birliği, ABD’deki fon kesintileri nedeniyle zorluk çeken akademisyenlere daha yüksek hibeler ve araştırma özgürlüğü sunarak kendini güvenli bir araştırma destinasyonu olarak tanıtmayı hedefliyor.

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir