Yale Üniversitesi araştırdı: Bebeklik anılarını hatırlamak mümkün mü? Sonuçlar oldukça şaşırtıcı

Bebeklerin Beyinlerindeki Anılar Nasıl Kodlanıyor ve Depolanıyor?

Bilim insanları, bebeklerin beyinlerinin anıları kodlayıp depolayabildiğini ve bu anılara erişimin mümkün olabileceğini keşfetti.

Yaşamın ilk yıllarında, beyin bilgi ve deneyimleri emerek öğrenirken, yetişkinlikte bu döneme ait belirli olayları hatırlamak genellikle zor olabilir. Bazı çocukluk anıları belirsiz olsa da, gerçek anılar ile hayal ürünleri arasındaki farkı ayırt etmek zorlaşır.

Önceki düşüncelere göre, çocukluk döneminde hipokampüs bölgesinin henüz tam gelişmediği için, anıları depolamak mümkün olamıyordu. Ancak Yale Üniversitesi’nden yapılan son araştırma, bu teoriyi sorguluyor.

Beyin Erken Yaşlardan İtibaren Anıları Kaydediyor

Bebeklere yeni resimler gösterilerek yapılan araştırmada, hipokampüslerinde daha fazla aktivite gözlemlendiğinde, bebeklerin daha önce gördükleri resimleri daha iyi hatırlayabildiği keşfedildi.

Science dergisinde yayımlanan bu çalışma, beynin çok erken yaşlardan itibaren anıları kodlayabildiğini gösteriyor. Bu durum, “çocukluk amnezisi” olarak adlandırılan yaşamın ilk yıllarına ait olayları hatırlamama olgusunu yeniden gözler önüne seriyor.

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nick Turk-Browne, epizodik anıların başkalarına anlatılabilme özelliğine sahip olduğunu, ancak bebeklerin konuşma yeteneği olmadığı için bu tür anıları ifade edemeyeceğini belirtiyor.

Tanıdık Yüze Daha Uzun Süre Bakıyorlar

Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Tristan Yates liderliğindeki ekip, dört ay ile iki yaş arasındaki bebeklerde epizodik hafızayı değerlendirmek için özel bir yöntem geliştirdi.

Bebeklere farklı görüntüler gösterilerek yapılan araştırmada, tanıdık bir resme daha uzun süre baktıkları gözlendi. Bu durum, bebeklerin anılarını hatırlayabildiğini gösteriyor. Ayrıca, gelişmiş fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) teknikleri ile gerçekleştirilen çalışmada, hipokampüslerindeki aktiviteler izlendi.

Araştırma, bebeklerin sadece epizodik değil aynı zamanda istatistiksel öğrenme adı verilen bir hafıza türüne sahip olduklarını ortaya koyuyor. İstatistiksel öğrenme, çevredeki tekrarlayan desenleri tanıma yeteneği sağlarken, epizodik bellek belirli olaylara odaklanır.

Prof. Dr. Turk-Browne, epizodik anıların kodlanmasının beklenenden daha erken olabileceğini belirtirken, anıların depolanma ve erişim süreci hala belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, bu konuda daha fazla bilgi edinmek için çalışmalarına devam ediyor ve bu noktada okul öncesi döneme kadar anıların korunabileceği düşünülüyor.

Related Posts

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Bakan Işıkhan tarih vererek duyurdu

Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından maaşlarla ilgili nihai görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Işıkhan, yeni rakamın TBMM’ye sunulacağını belirtti.

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

PlayStation Plus abonelerine ücretsiz sunulacak oyunlar

PlayStation Plus abonelerine temmuzda sunulacak oyunlar açıklandı. Buna göre 3 oyun ücretsiz hale gelecek.

Evlerimizde bile ‘karadelikler’ olabilir

Ne bulursa içine çekip yutan dev kara delikler korkutucu görünüyor olabilir. Ama aslında evlerimizde bile minik kara deliklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.