Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Sürücülerin giderek daha fazla tercih ettiği trend lastikler yollarda tehlike saçıyor

Üreticilerin hem arazi hem de yol kullanımına uygun olarak duyurduğu All-Terrain lastikleri test edildi. Sonuçlar hayal kırıklığı yaratıyor; test edilen sekiz modelden hiçbiri önerilmiyor ve bu modellerin artan popülaritesi (özellikle karavanlarda …

Sert düşüş: Gram altın kritik eşikten sarktı!

Alım-satım yapacakların gözü altın fiyatlarında. Altında sert geçişler yaşanıyor. ABD’de resesyon korkularının hafiflemesi ile artan risk iştahı, altın fiyatlarına satış getirdi. Ons altın yüzde 2’nin üzerinde düşüşle 3184 dolara kadar geriledi. Sarı …

Duvara gömülmüş Nesquik kutusundan servet çıktı

İspanya’nın Lugo kentinde yaşanan ilginç olay, bir anda sosyal medyada gündem oldu. Emeklilik planları kapsamında satın aldığı eski evde tadilat yapan Tono Pineiro, hiç beklemediği bir sürprizle karşılaştı. Evin duvarlarını söken Pineiro, içlerinde …

Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları

14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları…

Çiftçilere 1 milyon 850 bin adet bedavaya dağıtıldı

Tüekiye’nin bir çok ilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ücretsiz sebze fidesinin dağıtımı devam ediyor. İl Tarım ve Orman …

Elektrik üretim ve depolama tesisleri kabul yönetmeliği revize edildi

Elektrik üretim ve depolama tesisleri kabul yönetmeliği revize edildi